Skraplottens historia

Skraplotten är en del av datoråldern, och är inte möjlig utan den. Det kan kanske låta lite konstigt: de flesta tänker nog på en skraplott som en ”vanlig” lott, med den skillnaden att man skrapar för att se om man vinner. Men grunden i skraplotten är inte själva skrapet, utan de algoritmer som räknar fram de olika lotterna, och ser till att rätt mängd lotter med vinst i olika kategorier trycks. Detta är mycket svårare än man kanske tror, och kräver kunskap om både datorer och matematik. Det var först 1974, som Scientific Games Corporation lanserade de första lotterna med datorgenererade slumptalsnummer. Skraptekniken i sig var äldre, men hade aldrig använts för lotter.

De första riktiga skraplotterna gjordes på uppdrag av Massachusetts, som ville ha ett alternativ till sitt statliga lotteri. Framgången var omedelbar och enorm: försäljningen av lotter tredubblades jämfört med det tidigare lotteriet! Detta hade varit av traditionell typ, där folk köpte sina lotter, och sedan var det en dragning per vecka. Med skraplotterna så köpte man en lott, och kunde direkt se efter om man hade vunnit. Det dröjde inte länge förrän flera andra delstater frågade efter Scientific Games Corporations nya produkt, och de är idag den största enskilda tillverkaren av skraplotter.

Skraplotter upplevde sedan lite av en nedgång på 1980-talet, i takt med att de traditionella lotterierna förnyade sig men denna nedgång var högst tillfällig. De senaste tjugo åren har skraplotter varit ett av de mest populära spelen över huvud taget, och även om de inte ökar så behåller de sin popularitet. I Sverige har skraplotterna funnits sedan 1986, då trisslotten lanserades. Även här är skraplotterna en stor framgång, även om spelmonopolet lite begränsar möjligheterna. Men för den som är verkligt intresserad så finns det flera alternativ på nätet, som skraplotterna liksom alla andra spelformer numera finns tillgängligt på.